22 de maig del 2009

El Monjo lexicògraf (II)

Fa temps vaig dedicar un apunt a la figura del lingüista, professor i catalanista vilassarenc Rafel Monjo i Segura, autor d'una obra lexicogràfica, el Promptuari ortogràfic català (Barcelona: Impremta Elzeviriana de Borràs, Mestres i Cª, 1918).

Quan vaig parlar d'en Monjo i Segura per primer cop ho desconeixia pràcticament tot de la seva vida i obra, fins i tot les seves dades de naixement i mort (Barcelona, 1858-1922), les quals no apareixen consignades al succint article de la GEC.

Temps després vaig trobar un petit article de l'historiador Alexis Serrano Méndez, president del Centre d'Estudis Vilassarencs, que aprofundia en l'autor, sobretot en aspectes biogràfics (aquest article el vaig afegir com a comentari al meu apunt).

Ara he d'agrair-li a n'Alexis Serrano que hagi tingut el detall de fer-me arribar una separata del seu estudi "Referències entorn del lingüista Rafael Monjo i Segura", que pertany a la XXIV Sessió d'Estudis Mataronins (Comunicacions presentades l'1 de desembre de 2007, editat pel Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró i l'Institut Municipal d'Acció Cultural, Mataró, 2008, pàg. 181-200). Aquest nou estudi afegeix moltes dades biogràfiques interessants i n'analitza amb detall les diferents obres, tant lingüístiques com d'altres camps del coneixement.

Entre d'altres informacions, ens diu que la seva "fal·lera per la llengua acabà essent gairebé una fixació, fet que el portà a publicar diversos estudis que esdevindrien eines de referència de la seva escola, així com també de bona part de la gent del carrer, delerosa d'escriure un català el més correcte possible" (p. 189).

També se'ns donen més detalls de la relació amb Pompeu Fabra i Mossèn Alcover, que acabà amb un cert rebuig per part del primer i una positiva col·laboració en el cas del segon: Monjo i Segura aportà més de mil cinc-cents termes catalans, bàsicament de tema mariner, al DCVB.

Si en voleu saber més, aquí podeu llegir sencer aquest interessant article (Merci a tu també, Xavier).


També: El Monjo lexicògraf.

1 comentari:

  1. Meitat Monjo, meitat lexicògraf.
    Fomentes la recuperació de gent de valor. Enhorabona.

    ResponElimina

Quelcom a dir?