20 d’octubre del 2010

Homeopatia

Dedicat al Toni i la Sílvia


Per una banda, l'homeopatia és un antic mètode terapèutic (amb publicacions des de 1796) que cada cop té més pes en la nostra societat, fins al punt que cada vegada es pot considerar menys alternatiu. La teoria homeopàtica es basa a administrar petites dosis de substàncies químiques tòxiques per activar les pròpies defenses de l'organisme. Similia similibus curantur. Les petites dosis s'obtenen d'una sèrie de dilucions ("la potenciació") i sacsejades, després del procés de dilució, que transmeten l'essència espiritual de la substància a l'aigua.

Per altra banda, hi ha moltes crítiques a la falta d'evidència i consistència lògica del seu plantejament, bàsicament en la idea que tantes dilucions de les substàncies químiques no deixen més que aigua. Així es parla de pensament màgic, pseudociència, efecte placebo... James Randi, per exemple, des del 2002, ofereix un milió de dòlars a qui demostri amb proves que l'homeopatia funciona. Per ara crec que ningú ha guanyat el premi, tot i que en trobareu a grapats, de gent que diu que funciona.

Per una banda, tenim, en paper, el Diccionari d'homeopatia de Xavier Cabré i Playà (Barcelona: Termcat, 2004), que agrupa més de 400 termes especialitzats amb versions en castellà, francès i anglès.

Per altra banda, tenim, des d'enguany, la versió en línia de la mateixa obra, consultable a partir de qualsevol de les quatre llengües de treball, mitjançant índexs alfabètics o efectuant cerques al requadre superior.


10 comentaris:

  1. Pel que m'he ensopegat ja t'asseguro que no el faré servir aquest diccionari. Si tan bé va que passin els controls que han de passar els medicaments "normals".

    ResponElimina
  2. Per ser un diccionari homeopàtic, 400 termes trobo que en són massa. Amb 0,2 paraules hauria estat suficient.

    ResponElimina
  3. Clidice: Alguns deuen passar controls, que es venen a les farmàcies "normals". Els que preparen els druides moderns a les seves consultes i venen a preu de tinta d'impressora potser sí que van descontrolats.

    Allau: :D (mentre feia l'apunt pensava que 'homopatia' seria un mot per ser disseccionat).

    Merike: Benvinguda. Aquesta Allau és masculina (o Aquest Allau és masculí, que tot es pot dir). L'article deu ser molt interessant, però així com tu tens el mèrit de saber català, jo no sóc prou virtuós en finès :(

    Pissco: Gràciess.

    ResponElimina
  4. Fet i fet, si la homeopatia és un “placebo” però hi ha gent a qui fa sentir millor... ja funciona.

    Ara mateix vaig a recollir el premi.

    *Sànset*

    ResponElimina
  5. Resposta incorrecta (però tu intenta-ho!). Que és un placebo ho diuen els descreguts del tema. S'ha de demostrar que funciona tal i com els entesos diuen (veure primer paràgraf).

    ResponElimina
  6. Com la Clídice, a mi no em fa cap falta aquest diccionari. I pel que fa al primer paràgraf, m'agradaria saber què és "l'essència espiritual de la substància a l'aigua". Qualsevol cosa que hi hagi a l'aigua seran molècules més o menys complexes, o sigui matèria.

    Molta gent es queixa del preu dels medicaments de la medicina "oficial". Els qui compren medicaments homeopàtics no sé si es queixen o no dels preus, però potser no s'adonen que estan pagant a preu de medicament un producte que és bàsicament sucre.

    ResponElimina
  7. A mi també m'agradaria saber això de l'essència espiritual, Mercè (jo ho tret simplement de la Viqui). De fet potser així guanyaríem el premi!

    Hi ha una postura habitual en els homeòpates que entenc: la crítica a alguns fàrmacs "oficials". D'altres coses s'entenen menys.

    ResponElimina
  8. Sent aquest un bloc de diccionaris, la resposta al debat la trobem en l'origen etimològic de la mateixa paraula:

    Un dia un home es va quedar sorprès al veure com un company de feina, que sempre prenia un remei estrafolari contra el reuma, començava a fer flexions i abdominals al mig del despatx.

    -Però escolta, tu no tenies aquell dolor tan fort, que et medicaves i tot!

    I la resposta va sentar càtedra:
    -Home, ho patia!

    ResponElimina

Quelcom a dir?