12 de setembre del 2007

A d'Apel·les


















I d'abecedari, Abella, accepció, Aguiló, Alcover, alfabet, antònim, article...
-------
Els diccionaris poden ser també obres de bibliofília, o acostar-s'hi en algun aspecte. La tercera edició del Diccionari de la llengua catalana de Pere Labèrnia n'és un exemple. Les caplletres que inicien cada grup alfabètic són obra del dibuixant Apel·les Mestres.


Apel·les Mestres i Oñós (1854-1936) és un dels artistes modernistes (o premodernistes) que més es relacionà amb la bibliofília. Poeta, dramaturg i, sobretot, dibuixant, cuidava tots els detalls per tal de convertir un llibre en obra d'art: el material i qualitat del paper, el color, els marges, les filigranes, les caplletres... En aquest aspecte fou un autèntic innovador, a Catalunya. També va fer múltiples col·laboracions en la premsa del moment, p.e., fou l'autor de la capçalera de la revista satírica "L'Esquella de la Torratxa". Mestres va morir a Barcelona la matinada del 19 de juliol de 1936, just quan començaven a sentir-se trets. Com podem imaginar, la seva mort va passar totalment inadvertida a la premsa.

A part del seu reconegut mèrit artístic, aquestes caplletres modernistes tenen la particularitat de contenir elements que comencen per la lletra dibuixada.
A més, els dos volums d'aquesta tercera edició no porten data de publicació, però gràcies a les dates en algunes d'aquestes il·lustracions, se situa aquesta obra entre els anys 1888-1892.

Reprenent allò que dèiem, quins elements que comencen per A trobem en aquesta primera il·lustració? Possibilitats: Aus (o aucells), un arpó, l'aire... El personatge se m'escapa: un arponer, un armenter? Díficil inici.

1 comentari:

  1. Oh, Such a shocking, and I actually really love this post. It's so good and wonderful. I believe that you stay to do such types of posts like this in the future also

    All You Need To Know About Willow Creek Jasper Jewelry: From Royalty to Modern-Day Fashion

    ResponElimina

Quelcom a dir?