19 de maig del 2008

Terminologia per a fer boca i bocam

L'Associació Catalana de Terminologia (ACATERM), filial des del passat gener de l'IEC, organitza el proper 29 de maig la seva VI Jornada de l'ACATERM, dedicada enguany a la Terminologia de la Gastronomia i l'Enologia (aquí VI deu ser xifra o líquid element?).

Primer hi haurà una conferència del professor de Dret de la UB Jaume Pellisé: «Denominacions d’origen, indicacions geogràfiques i altres signes vinculats al territori». Després tindrà lloc una taula rodona sota el títol «A l’entorn de la terminologia del menjar i el beure», amb la presència de professionals en aquesta terminologia específica.

La Jornada es farà a la sala Pi i Sunyer de l'IEC de 9.30 a 14 h, gratuïta per als socis i amb un cost de 20€ per als qui no ho són.

En el menú lateral d'aquest bloc es pot accedir a diversos reculls terminològics en línia sobre alimentació, sobre gastronomia del Pròxim Orient i japonesa, sobre peixos i mariscs, sobre traduccions de plats i sobre procediments culinaris. I també el diccionari del vi de Xavier Rull, el glossari del vi de la casa Torres i el glossari del vi d'EnoPriorat.

A més, fa ja un temps vam parlar aquí de l'ampelonímia catalana, en tractar el Diccionari dels noms de ceps i raïms: L’ampelonímia catalana de Xavier Favà.

Bon Profit!


(Fotografia de Tomascastelazo)

5 comentaris:

  1. teral del teu blog hi he trobat a faltar la carta de vins. :-)

    Recordo que Joan Veny tamb´çe tenia un article força extens (potser una vintena de pàgines) sobre denominacions i varietats de vins i raïms, però ara no em facis dir on l'he vist. Podria ser un article d'«Els Marges» de fa uns quants anys.

    I en paper hi ha algun altre diccionari o vocabulari sobre el tema, a banda del de Xavier Rull. Si vols ja et buscaré les referències.

    Veig que hem començat la setmana... pujats d'etilisme... hummm, això promet!

    ResponElimina
  2. Elitisme, company? Comencem la setmana afamats, que és diferent.

    En paper hi ha moooooooolta obra. Si en saps d'algun altre en línia, benvingut serà.

    ResponElimina
  3. El VI sempre ha estat l'editor de textos per excel·lència ;)

    ResponElimina
  4. Ah, el bon vi! Gairebé no hi ha paraules per descriure'l, perquè t'agafa el cervell i el cor i a la vegada i a veure què coi defineixes! És com mig enamorament.

    Què em recomana, Puigmalet?

    ResponElimina
  5. Ury, l'informàtic bibliòfil Caballé (com ara un Da Vinci de la nostra època) ja ens ha deixat una recomanació especial, però que no acaba de satisfer el paladar del tot.
    Jo recomanaria tants vins que no sé per on començar. I si no ho sé, millor no fer-ho.

    ResponElimina

Quelcom a dir?