1 de desembre del 2008

Això del paper s'acaba

"En primer lloc han de tenir clar que, quan parlem de diccionaris, això del paper s’acaba. L’IEC ja ha pres iniciatives admirables. El DIEC2 va ser de seguida un web eficaç, amb una sofisticada consulta avançada. També és extraordinari que des de fa cinc anys, amb la complicitat d’andorrans i balears, disposem online de la joia de l’Alcover-Moll. Aquest és el camí a seguir. I en aquest camí vull només insinuar unes quantes fites essencials per a una llengua tan primparada com la nostra."
Albert Pla Nualart

Recomano entusiàsticament la lectura de l'article Carta als Reis del català del filòleg Albert Pla Nualart per tal de fer-nos una idea del panorama lexicogràfic català a l'era digital. Si en Pla Nualart té raó i el paper s'acaba, és urgent que els parlants del català tinguem ben esmolades les eines virtuals. I si això del paper no s'acaba, també.
En Pla Nualart destaca la feina feta amb la digitalització del Diec2 i l'Alcover-Moll, així com el gran valor del web del TERMCAT. Tanmateix, reclama un millor bilingüe català-castellà que el de l'Enciclopèdia, un millor diccionari de sinònims que l'existent i que el Gran Diccionari 62 i el Diccionari d'ús dels verbs catalans estiguin en línia.
La llista es podria ampliar als Coromines, als bilingües de totes llengües de l'Enciclopèdia, a tenir, encara que sigui en paper, un bon diccionari grec-català d'una vegada, i, per què no?, a poder disposar d'un sol recurs en línia, estil OPTImot, on, amb cerques avançades, poder trobar tots els repertoris lexicogràfics de la llengua catalana, des del Liber elegantiarum de 1489 al Diec3 del 2010 (posem pel cas). Tant de bo!

Aquí el paper també s'acaba:

8 comentaris:

  1. No sé pas si el paper s'acaba, però el que creix a un ritme exponencial són les eines informàtiques, és clar.

    És possible que aquesta llista als Reis passi ben aviat a la història. I per l'any vinent demanarem més i més.

    Menter no ens portin només carbó...

    ResponElimina
  2. Hagués quedat més graciós si en lloc d'equivocar-te en "menter" ho haguessis fet en "carbó". :)

    ResponElimina
  3. Certament, l'expresió acostuma a anar acompanyada d'una certa angoixa...

    ResponElimina
  4. Quina angúnia de clip aquest de Farenheit! Caldria exigir que al final de totes les pel·lícules aparegués un cartell informant que no s'havia fet malbé cap llibre durant el rodatge.

    ResponElimina
  5. Benvingut, Avalanche! Aviam si ho podem averiguar, però jo em temo que sí que es van fer malbé llibres.

    ResponElimina
  6. El meu pare em va recomanar que llegís la "Carta als reis del català" d'Albert Pla. La vaig llegir, vaig somriure, vaig imprimir-la i des de llavors que la tinc penjada amb uns imants a la nevera! :)

    ResponElimina

Quelcom a dir?